Прескокнете до содржината
Crocodiles and dinosaurs

Are Crocodiles Dinosaurs?

Crocodiles and dinosaurs are two groups of animals that have fascinated people for centuries. Both are ancient creatures that have existed on Earth for millions of years, and both have a reputation for being fierce predators. Тоа рече, no, crocodiles are not dinosaurs. but the relationship between these two groups of animals is more complicated than you might think. Crocodiles vs Dinosaurs First, let’s take a look at what makes… Прочитај повеќе »Are Crocodiles Dinosaurs?

Do tegus eat snakes and other lizards?

  • Акт

Tegus are known to be opportunistic eaters, consuming a variety of prey items in the wild, including snakes and other small reptiles. So yes, tegus can eat snakes, lizards and reptilesbut these are not a primary food source in their diet. Tegus in the wild will primarily consume as small mammals, birds, insects, amphibians (frogs) and fruits. Can you feed lizards to a tegu? You can indeed feed… Прочитај повеќе »Do tegus eat snakes and other lizards?

Тегусите се интелигентни суштества кои можат да се скротат како домашни миленици, па дури и да се скршат куќи до одреден степен.

Тегу скротување, Совети за ракување и тренирање на тенџере

  • Акт

Припитомувањето тегу може да биде наградувачко искуство, бидејќи овие интелигентни гуштери се познати по тоа што создаваат силни врски со своите старатели. Сепак, важно е да се пристапи кон скротување со трпение и разбирање, бидејќи тегусот може да биде несигурен и може да потрае да се прилагоди на новите средини и луѓе. Без разлика дали имате аргентинско црно-бело тегу, црвено тегу, или колумбиски тегу, постојат неколку клучни стратегии кои… Прочитај повеќе »Тегу скротување, Совети за ракување и тренирање на тенџере

Храна за гуштери Тегу

Акт Листа на храна

  • Акт

Тегусите се сештојади влекачи на кои им е потребна разновидна исхрана за да останат здрави и среќни. Оваа диета треба да се состои од приближно 70% протеини и 30% растителен материјал (за возрасни аргентински и црвени тегус), или 90% протеини и 10% зеленило (за колумбиски тегус и бебешки тегус без разлика на видот). Овошјето и некои други намирници треба да се хранат само спорадично или како задоволство, се препорачуваат и некои додатоци како калциум. Подолу,… Прочитај повеќе »Акт Листа на храна

Тегу гуштер пие вода од сад за домашно милениче.

Најдобра вода & Чаши за храна за Tegus

  • Акт

Кога станува збор за наоѓање на вистинскиот сад за вода и храна за тегус, има неколку фактори кои треба да се земат предвид – имено возраста на вашето домашно милениче, материјалот и големината на садот. Без разлика кој сад ќе го изберете, важно е редовно да го чистите и да се осигурате дека вашиот тегу има пристап до чистење, свежа храна и вода секој ден. Оваа страница содржи придружни врски. Како Амазон соработници може да заработиме… Прочитај повеќе »Најдобра вода & Чаши за храна за Tegus

Игуана Череп и заби

Игуана заби и залак: Поопасно отколку што мислите

  • Игуана

И покрај тоа што не е месојад, Игуаните имаат остри заби кои се наменети за сечење низ растителна материја и мал плен, и нивниот залак може да предизвика сериозна штета на луѓето и домашните миленици. Иако генерално не се агресивни кон луѓето и веројатно нема да каснат освен ако не се чувствуваат загрозени или испровоцирани, сè уште е важно да се постапува со игуаните со внимание и почит. Игуана Заби Игуаните имаат редови остри, криви заби… Прочитај повеќе »Игуана заби и залак: Поопасно отколку што мислите

Вид на кожа со син јазик

Вид на кожа со син јазик

Кожата со син јазик е уникатно животно со потекло од Југоисточна Азија и Океанија, и се карактеризира со својот светло син јазик кој се користи за да се исплашат потенцијалните предатори. Гуштерите со син јазик се сè попопуларни како домашни миленичиња благодарение на нивната интелигенција и питомата наклонетост. Научно познат како “tiliqua”, скиковите со сини јазици доаѓаат во различни бои и форми, а всушност има десетици видови и подвидови. Некои може да се чуваат како… Прочитај повеќе »Вид на кожа со син јазик

Тегус сега е нелегален да се поседува во Грузија

Некои видови гуштери Тегу и Монитор повеќе не се дозволени како домашни миленици во Грузија

Во вторникот на 22 октомври, Одборот за природни ресурси на Џорџија гласаше за ограничување на идната сопственост на егзотични влекачи како одговор на зголемениот број инвазивни видови кои се закануваат на родниот екосистем. Забраната беше направена специјално за да се справи со проблемот на два инвазивни видови влекачи, Бурмански питони и аргентински црно-бели тегу гуштери, кои се увезени од Јужна Америка и често се пуштаат или бегаат во… Прочитај повеќе »Некои видови гуштери Тегу и Монитор повеќе не се дозволени како домашни миленици во Грузија

Урамастикс и спанаќ

Може ли Uromastyx да јаде спанаќ??

  • Акт

Спанаќот е една од ретките намирници што треба да се избегнуваат во исхраната на урамастикс. Урамастикс гуштери технички можат да јадат спанаќ, но во големи количини тоа може да биде штетно, па најдобро е потрошувачката да се сведе на минимум или целосно да се избегнува. И покрај тоа што е темно лиснат зеленчук богат со хранливи материи, Спанаќот има исклучително висока содржина на оксалати, кои се врзуваат за калциумот и ја спречуваат неговата правилна апсорпција. Недостатокот на калциум може… Прочитај повеќе »Може ли Uromastyx да јаде спанаќ??