Kalo te përmbajtja
Shtëpi » Kafshimi i hardhucës Tegu

Kafshimi i hardhucës Tegu

Tegus në përgjithësi nuk janë agresivë dhe ata preferojnë të përdorin bishtin e tyre për të fshikulluar armiqtë dhe kujdestarët e bezdisshëm. Megjithatë, këto hardhuca janë të pajisura me një grup shumë të mprehtë, dhëmbë të ngjashëm me gjitarët të cilat i përdorin për të shtypur prenë e tyre të plotë kur hanë.

A pickimi i tegu mund të jetë vdekjeprurës për krijesat e vogla, edhe pse njerëzit zakonisht nuk kanë asgjë për t'u shqetësuar, meqenëse tegus nuk rriten aq sa të jenë kërcënim.

Në fakt, a kafshimi i plotë i tegut, qoftë nga një kafshë shtëpiake apo kafshë e egër, është e ngjashme me atë të një qeni të vogël dhe duhet të jetë shkak shqetësimi vetëm si një shkak i mundshëm i infeksionit dhe jo për shkak të vetë çarjes.

Vepro Bite
Tegu Lizard Duke Kafshuar

Vepro forca e kafshimit

Tegus kanë muskuj të nofullës masive që i lejojnë ata të sulmojnë gjahun me një nga pickimet më të forta të çdo zvarraniku. Ndryshe nga hardhucat e tjera, tegus kanë një grup të mprehtë dhëmbësh të ngjashëm me ata të gjitarëve, dhe ata janë në gjendje të shtypin kockat me lehtësi relative kur ushqehen. Forca e kafshimit tegu i të rriturve mund të jetë aq e lartë sa 1000 N ose 250-300 presioni psi. Për krahasim, një pickim i njeriut është rreth 285N ose 150-160 psi.

Derisa kafshimi i tegusit është më i fortë se hardhucat e tjera të mëdha siç është dragoi komodo, ato përgjithësisht nuk konsiderohen të rrezikshme për njerëzit. Kjo për shkak se pickimi i tyre nuk është helmues dhe përgjithësisht nuk konsiderohen si specie agresive.

Roli i vdekjes

Pak a shumë si krokodilët, tegus janë në gjendje të kryejnë një të ashtuquajtur "rrotullim vdekjeje", një lëvizje që konsiston në kapjen e një gjahu me një pickim të fortë dhe më pas rrotullimin e trupit të tyre në ajër me shpejtësi të lartë. Tegusit e robëruar rrallë e demonstrojnë këtë sjellje pasi rrallëherë u duhet të gjuajnë për ushqim, dhe rrotullat e vdekjes zakonisht bëhen për të sulmuar gjahun e gjallë ose si një formë mbrojtjeje nga grabitqarët.

Kafka e kuqe Tegu shfaqet e larmishme, dhëmbë të ngjashëm me gjitarët
Kafka e hardhucës Tegu që tregon dhëmbët e mprehtë të ngjashëm me gjitarët.

Si të parandaloni që një tegu t'ju kafshojë

Është e rëndësishme që tegusit e kafshëve shtëpiake të mësohen me pronarin e tyre që në moshë të re, gjatë së cilës ato duhet të zbuten me anë të trajtimit të rregullt.

Shumica e kafshimit të tegut ndodh rastësisht gjatë ushqyerjes, ju mund ta parandaloni këtë duke përdorur darë për të ushqyer tegun tuaj ose duke siguruar ushqim në një tas ose enë. Më së miri është që shmangni ushqyerjen me dorë dhe lani duart pas trajtimit të ushqimit për të hequr qafe çdo erë ushqimi në gishtat tuaj. Disa pronarë e dekurajojnë ushqimin e drejtpërdrejtë në mënyrë që të parandalojnë tegu tuaj nga zhvillimi i aftësive "gjuetie"..

Ndryshe nga zvarranikët e tjerë si gjarpërinjtë, tegus janë ngrënës oportunistë të cilët nuk kanë nevojë domosdoshmërisht të gjuajnë, dhe ju ende mund të siguroni pre e plotë në dietën e tyre në formën e reptilink ose minjve të ngrirë.

Mbani gjithashtu parasysh se kur tegu juaj kthehet 2 vjeç ose më shumë do të hyjë pubertet tegu ose i ashtuquajturi "guberty" (a.k.a. “dy të tmerrshëm”), një periudhë që mund të zgjasë disa muaj gjatë së cilës do të jetë veçanërisht e pakëndshme për të ndërvepruar. Nëse tegu juaj duket me humor, është mirë të vishni doreza të trasha lëkure kur e përdorni, vishni këpucë me majë të mbyllur dhe shmangni ushqyerjen me dorë gjatë kësaj periudhe.

Çfarë duhet të bëni nëse një tegu ju kafshon

Tegus nuk janë përgjithësisht agresivë ndaj pronarëve të tyre, por mund të ndodhin aksidente. Nëse ju kafshon kafsha juaj tegu, gjëja e parë që duhet të bëni është të vlerësoni ashpërsinë e kafshimit. Shumicën e kohës tegu do të lërë një plagë sipërfaqësore të lëkurës e cila nuk kërkon trajtim tjetër përveç një larjeje të mirë me sapun antibakterial..

Nëse ju kafshon një tegu i rritur dhe prerja duket aq e thellë sa të kërkojë qepje, shkoni në spitalin më të afërt dhe tregoni mjekut tuaj se çfarë ndodhi. Kafshimet e Tegu mund të jenë shumë serioze dhe paraqesin rrezikun e infeksionit (edhe salmonelën), ndaj mos e nënvlerësoni!

A mund të kafshojë një tegu nga gishti?

A Tegu i rritur plotësisht teknikisht mund të kafshojë gishtin tuaj, por nuk duhet të shqetësoheni nëse hardhuca juaj shtëpiake e bën këtë, pasi kafshimet tegu në robëri ndodhin pothuajse gjithmonë rastësisht, Kafsha juaj nuk ka gjasa t'ju kafshojë gishtin dhe do të ndalojë së kafshuari sapo të kuptojë se jeni lënduar.

E egër e zënë, ne anen tjeter, mund të jetë agresive. Është raportuar të paktën një rast i një burri në Brazil që i është prerë një pjesë e gishtit pas një takimi me një tegu agresiv të egër, i cili po grindet me qenin e tij.. Burri u përpoq të shpëtonte qenin e tij, por u pickua nga tegu i egër gjatë procesit, me lëndime të gishtit deri në kockë.


Lini një Përgjigje

%d blogerët e pëlqejnë këtë: